Juhlagalleria Facebookissa!
Verkkokauppaan
 

Juhlakenkäopas

Kengät ovat miehen tärkein pukine. Mitä tärkeämpi tilaisuus, sitä aiheellisempaa on valita hyvin tehdyt ja hoidetut kengät. “Rumat ne vaatteilla koreilee” -kansanviisaus ei toimi tässä(kään) tilanteessa, sillä rumat kengät ovat vain rumat ja tämän lisäksi ne pilaavat koko pukeutumiskokonaisuutesi. Mittatilauspuku, laatupaita, upea solmio ja tyylikkäät kalvosinnapit ovat kaikki turhia, jos laitat jalkaasi väärät kengät.

Onneksi oikean juhlakengän valinta on helppoa, halpaa ja ekologista. Käytännössä kaikkiin juhlatilaisuuksiin sopii loistavasti yksi ja sama kenkämalli, joten hyvät juhlakengät eivät riipu budjetistasi. Yksillä hyvin tehdyillä juhlakengillä selviät vaikka kaikki juhlat vuosia tai jopa vuosikymmeniä, aina yhtä tyylikkäänä.

Kenkätyypit

Puolikengät voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään, oxford- ja derby -tyyppisiin.

Oxford-tyyppisissä kengissä kengännauhan yhdessä pitelemät päällisen puoliskot on ommeltu kengän kärkiosan alle ja ne sulkeutuvat ompelemalla kiinnitetyn iltin (kieli) päälle. Nahkainen kieli on siis tehty eri palasta kuin etupäällinen. Tällaista rakennetta kutsutaan lehtipäälliseksi.

Tämä kenkätyyppi on miesten kengistä kaikkein formaalein ja varma valinta kaikkien pukujen ja suorien housujen kanssa, kaikissa tilaisuuksissa Suomessa ja maailmalla.

Derby-tyyppisissä kengissä varsikappaleet on omeltu etupäällisen päälle korvaspäälliseksi. Etupäällinen, siis varpaat ja jalkapöydän peittävä kengän osa, jatkuu kielenä: etupäällinen ja iltti (kieli) on toisin sanoen tehty samasta nahkapalasta, Korvaspäällinen on ns, avoin nauhoitus, koska se avautuu enemmän kuin oxford eli lehtipäällinen.

Derby-kenkä ei ole yhtä formaali kuin oxford, eikä siten sovellu parhaiten klassisten juhlapukujen kuten frakin tai smokin kanssa pidettäväksi. Vähemmän virallisissa tilaisuuksissa derby soveltuu aivan hyvin puvun tai suorien housujen kanssa. Derbyjä näkee paljon myös häissä saketin yhteydessä.

Pintanahat

Juhlakengät ovat aina nahkaiset. Yleisimmin käytetyt nahkalaadut voidaan jakaa kolmeen ryhmään.

Vasikannahka

Vasikannahka on laatukenkien klassinen ja yleisin materiaali. Se on monipuolista, pehmeää, kestävää ja hengittävää. Itse kiillottamalla pinnan saa himmeästä peilikiiltäväksi ja kaikkea tältä väliltä. Vuosien käytön ja hoidon seurauksena nahkaan muodostuu upea ja persoonallinen patina. Usein käytetty laatukenkä on vuosien käytön jälkeen uutta paria kauniimpi juuri ainutlaatuisen patinansa johdosta.

Kiillotettu nahka

Kiillotetttua nahkaa ei saa sekoittaa kiiltonahkaan. Kiillotettu nahka on alunperin normaalia vasikannahkaa, joka on koneellisesti kiillotettu parkitsimon toimesta. Laatukenkiin juuri siirtyneiden keskuudessa kiillotettu nahka on noussut suureen suosioon helppohoitoisuudensa johdosta. Koneellinen kiillotus antaa kengille heti paketista otettaessa hienon kiillon, kengät ovat helposti pyyhittävissä puhtaiksi eivätkä ne tarvitse säännöllistä kiillotusta. Jopa niiden roiskeveden kestävyys on hyvä ilman erillistä käsittelyä.

Kiillotetun nahan huonoja puolia ovat jäykkyys ja kenkien taitekohtiin tulevat vasikannahkaa rumemmat rypyt. Myöskään peilikiiltoa niihin ei saa eivätkä ne saa vuosien kuluessa kaunista patinaa.

Lakeeri eli kiiltonahka

Lakeeri on nahkaa, joka on päällystetty läpikuultavalla lakalla. Tuloksena on erittäin kiiltävä pinta ja lakeerikenkiä on perinteisesti käytetty frakin ja smokin yhteydessä. Mitä virallisemmasta tilaisuudesta on kyse, sitä varmimmin yhä edelleen kannattaa frakin ja smokin yhteydessä käyttää lakeerikenkiä. Nykyään frakkia ja smokkia käytetään Suomessa yhä vähemmässä määrin, joten nimenomaan niitä varten yhä harvempi hankkii lakeerikengät. Erittäin hyvin kiillotetut vasikannahkakengät tai kiillotetusta nahasta valmistetut kengät ajavat ihan tyydyttävästi saman asian, varsinkin akateemisissa riennoissa, häissä tai muissa ei-niin-virallisissa -tilaisuuksissa Suomessa. Lakeerikenkien huonoihin ominaisuuksiin kuuluu hengittämättömyys ja käytön myötä muodostuvat rypyt ja pinnan halkeamat, joita on hankala korjata täydellisesti.

Pohjavaihtoehdot

Laadukkaat kengät ovat yleensä ns. reunoskenkiä (mm. Goodyear welted), joissa pohja on ommeltu liimaamisen sijaan. Tekniikka mahdollistaa sen, että pohja ja koko pohjarakenne voidaan vaihtaa tarvittaessa vuosien mittaan joko osaavan ja tarpeelliset koneet omaavan suutarin (vaikeaa löytää Suomesta) tai mikä parempi vaihtoehto, valmistajan toimesta. Uudelleenpohjaus valmistajalla maksaa merkistä riippuen alkaen n. 120,- + postikulut. Kengät voi lähettää itse suoraan tehtaalle tai viedä ne sinulle myyneelle jälleenmyyjälle, joka sitten lähettää kenkäsi tehtaalle. Mikäli kenkien valmistaja ei tee uudelleenpohjauksia omiin kenkiinsä, ei tällaiselta valmistajalta kannata säännölliseen käyttöön tulevia nahkapohjaisia reunoskenkiä hankkia tai ainakin ne pitää välittömästi puolipohjata.

Pohjan reunoksen osalta kannattaa huomio kiinnittää siihen, että se ei ole liian leveä juhlakäyttöön. Arki- ja maalaistyyliin leveä reunos sopii loistavasti, mutta juhlakäytössä kannattaa suosia huomaamatonta reunosta. Esimerkiksi ao. kuvassa sulhasen kenkien liian leveä reunos saa jalat näyttämään ‘lättäjaloilta’.

Pohjamateriaaleista nahka on klassinen ja paras vaihtoehto juhlakenkiin, varsinkin pääosin sisätiloissa. Nahkapohjat ovat tyylikkäät, hengittävät ja luonnolliset ja niillä on myös hyvä tanssia. Huonoina puolina voidaan pitää tiettyä arkuutta vedelle, mutta normaalin kesäsateen kasteleman pihan ylittäminen ei ole mikään ongelma. Jokasään ulkoilukengäksi nahkapohjaiset kengät eivät sovellu, mutta ei niitä ole sitä varten suunniteltukaan. Lumi-laattalattia-nahkapohjat -yhdistelmä on silkkaa murhaa ja nivelsiteiden paukkumista. Nahkapohjan pito-ominaisuuksia ja kestävyyttä voi parantaa puolipohjaamalla ne. Tällöin kuitenkin menetetään osa nahkapohjien hyvistä ominaisuuksista, kuten mm. hengittävyys.

Juhlakenkien kumipohjat ovat nykyään aivan yhtä ohuita kuin nahkapohjatkin eikä ne päältä katsoen muutenkaan eroa nahkaisista veljistään. Kestävyys ja pito ovat paremmat mutta siitä huolimatta tai juuri sen takia, kumipohjat ovat kuitenkin enemmänkin ulko- kuin sisäkäyttöön soveltuvat. Jos olet varma, että juhlakenkiäsi tullaan käyttämään vaihtelevissa olosuhteissa ja niiden täytyy kestää jossain määrin ulkokäyttöä märällä ja/tai lumella, voi kumipohja olla kohdallasi parempi valinta. Tällöinkin kannattaa kuitenkin edes harkita puolipohjattuja nahkapohjakenkiä, jotka ovat kokokumipohjia elegantimpi vaihtoehto.

Juhlakengän valinta

Mikäli haluaa selvitä yksillä juhlakengillä mahdollisimman monet juhlat mahdollisimman monta vuotta eteenpäin, on valinta hyvin helppo.

Kun ostaa mustat oxford -tyyppiset, vasikannahkaa olevat nahkapohjaiset reunoskengät, ei voi epäonnistua. Niitä voi käyttää kaikkien eri juhlapukujen ja suorien housujen kanssa, kaikissa kuviteltavissa olevissa tilaisuuksissa Suomessa ja ulkomailla. Koska malli on klassikko, ne myös pysyvät muodissa seuraavat vuodet ja todennäköisesti vuosikymmenetkin. Rahojaan ei siis voisi paremmin ja säästäväisemmin käyttää.

Näitä malleja löytyy käytännössä kaikilta maailman perinteisiltä valmistajilta, useassa eri leveydessä ja kaikissa olemassa olevissa kokoluokissa. Kengän kärjen muodon voi valita mieleisekseen useiden lestimallien joukosta.

Miesten kengät häissä

Juhlavieraiden on varminta noudattaa kutsun pukukoodin mukaista etikettiä, mikäli pukukoodi on mainittu kutsussa. Frakin ja smokin yhteydessä siis lakeerikengät (tai hyvin kiillotettu vasikannahka/kiillotettu nahka), saketin ja tumman puvun kanssa taas mustat oxfordit vasikannahasta tai kiillotetusta nahasta.

Myös frakkiin pukeutuvan sulhasen kannattaa noudattaa etikettiä ja käyttää mahdollisimman kiiltäviä, mustia oxfordeja. Vaikka omissa häissään saa periaatteessa pukeutua ihan miten vaan, niin keltaiset strutsinnahkaiset kengät nyt vaan näyttävät todella typeriltä frakin kanssa.

Koskaan ei myöskään kannata käyttää vuokrattuja, linttaan astuttuja, pöyristyttävän rumia derby-sämpylöitä, joita joskus näkee vuokrapakettien yhteydessä tyrkytettävän. Jokainen mies tarvitsee elämänsä aikana varmasti ainakin kerran tyylikkäitä nauhakenkiä, joten viimeistään häät ovat loistava tilaisuus hankkia sellaiset. Ihan ikiomaksi.

Mikäli sulhanen pukeutuu smokkiin tai nyt muodissa olevaan smokkityyppiseen pukuun, sakettiin tai tummaan/vaaleaan pukuun, niin vain taivas on rajana kenkien valinnassa. Vaikka häät ovat suurimmalle osalle meistä miehistä koko elämän suurimmat ja tärkeimmät juhlat, ei niissä täydy jäykistellä eikä olla etiketin orjana. Mustat oxfordit ovat edelleenkin loistovalinta, mutta muitakin mahdollisuuksia on. Mikäli puku on sininen, harmaa tai vaalea, niin myös ruskeat tai punertavanruskeat kengät ovat mahdolliset, jopa suositeltavat. Yksinkertaisen tyylikäs oxford on mallina aina erinomainen, mutta myös koristeellisempi brogue-kuvioitu malli on mahdollinen, kuin myös solkikengät tai tyylikäs derby-pari. Häät ovat erinomainen tekosyy ostaa todella upeat kengät, joilla on käyttöä myöhemminkin.

Häissä miehen asusteet (juhlaliivi, kaula-asuste, taskuliina ja kengät) ovat ne osat, missä persoonallisuus saa näkyä. Oli se sitten asiallisen tyylikäs, iloisen räiskyvä tai jotain siltä väliltä.

Kenkien hoito

Käsintehtyt laatukengät on tehty kestämään vuosia ja vuosikymmeniä. Aivan itsestään ne eivät siihen pysty, vaan niistä pitää pitää myös hiukan huolta vuosien varrella. Se ei kuitenkaan ole hankalaa eikä kallista.

Ennen (vasikannahkaisten) kenkien käyttöönottoa ja jatkossa kerran vuodessa ne kannattaa käsitellä Saphir Renovateur -syvähoitoaineella, joka kosteuttaa nahan sisäisesti ja palauttaa sen pehmeyden. Tämän jälkeen kengät kannattaa lankata käyttämällä joko kenkien valmistajan omaa kiilloketta tai Saphir Creme 1925 -kiilloketta. Tämän jälkeen suihkaus Saphir Super Invulner Spray -kosteussuojaa ja kenkäsi ovat hoidetut, kiiltävät ja roiskevedenkestävät. Mikäli haluat kenkiisi peilikiillon, tarvitset sen tekemiseen Saphir Pate de Luxe -kiillokkeen.

Päivittäisenä hoitona riittää, kun puhdistat kengistä irtolian harjalla ja pyyhkäiset vielä liinalla tarvittaessa. Mikäli kengät ovat kastuneet, laita niihin joko seetripuiset lepolestit tai täytä ne rypistetyllä sanomalehdellä. Anna kenkien kuivua rauhassa huoneenlämmössä. Kenkien kuivuttua kiillota ne kiillotusharjalla/-liinalla ja tarvittaessa käytä ym. kiillokkeita.

Parasta olisi, mikäli kengät saisivat aina käyttöpäivän jälkeen lepopäivän kuivuakseen ja tuulettuakseen kunnolla. Kenkiä säilytettäessä olisi myös hyvä, mikäli niissä käytettäisiin kenkien muodon säilyttäviä lepolestejä koko ajan.

Vasemman reunan linkeistä pääset tutustumaan edustamiimme laatumerkkeihin. Verkkokaupan puolella näet myös eri vaihtoehtoja hintoineen.

Lähteet: Naimisiin.info, Bernhard Roetzel: Täydellinen herrasmes, Barker, Solovair

 

  tiedustelut[ät]morsiusgalleria.com

Copyright Juhlagalleria 2012-2017

www.juhlagalleria.com